Les proteïnes juguen un paper fonamental a la nutrició, i més si cap, a la
nutrició esportiva. Els greixos i els hidrats de carboni podem obtenir-los dins
del cos a través de la degradació de proteïnes, greixos i hidrats de carboni en
els seus processos metabòlics, però l’única manera d’aportar proteïna al cos és
a través de la ingesta.
Les principals fonts d’aport de proteïna són d’orige animal (carn, peix, ou
i llet) i les d’orige vegetal (llegums, cereals integrals, fruits secs, etc).
Les proteïnes animals són més completes, ja que ens aportaran tots els
aminoàcids essencials, mentre que les vegetals tenen mancança d’algun dels
aminoàcids.
En una dieta equilibrada, la OMS recomana una ingesta de 0,8gr per kg de
pes corporal, però quan es tracta d’un esportista, augmenta la necessitat fins
a 1,4 – 1,6gr per kg de pes corporal, ja que durant l’entrenament i/o
competició hi ha una major oxidació d’aquestes.
Es important suplementar? Amb la dieta es pot arribar a la quantitat
suficient, per la qual cosa, la suplementació estaria més aconsellada per
altres causes, com la recuperació muscular, encara que alguns estudis
desmenteixen aquesta causa d’ingesta post entrenament.
Les proteïnes més utilitzades en suplementació són la de soja, pèsol, whey
i caseinat.
-
La
més recomanable per a després de l’esforç és la proteïna de suero de llet
(whey), que allibera més ràpidament aminoàcids a la sang , per la qual cosa
ajudarà a que arriben abans a nivell muscular.
-
Les
proteïnes com les de la soja o el pèsol tenen un procés més lent
-
El caseïnat
és la més lenta (unes 7 hores d’alliberció d’aminoàcids), que pot ajudar a la
recuperació muscular si la prenem per la nit abans de dormir.
Amb açò no vull dir que hi ha que suplementar proteïnes d’aquest tipus, sinó
que, amb la ingesta en el moment adequat d’aliments rics en aquest tipus de
proteïna, podem estar ajudant a recuperar millor per a afrontar els
entrenaments posteriors.


No hay comentarios:
Publicar un comentario