sábado, 7 de marzo de 2015

IMPORTÀNCIA DE LES PROTEÏNES A LA DIETA

Les proteïnes juguen un paper fonamental a la nutrició, i més si cap, a la nutrició esportiva. Els greixos i els hidrats de carboni podem obtenir-los dins del cos a través de la degradació de proteïnes, greixos i hidrats de carboni en els seus processos metabòlics, però l’única manera d’aportar proteïna al cos és a través de la ingesta.
Les principals fonts d’aport de proteïna són d’orige animal (carn, peix, ou i llet) i les d’orige vegetal (llegums, cereals integrals, fruits secs, etc). Les proteïnes animals són més completes, ja que ens aportaran tots els aminoàcids essencials, mentre que les vegetals tenen mancança d’algun dels aminoàcids.

En una dieta equilibrada, la OMS recomana una ingesta de 0,8gr per kg de pes corporal, però quan es tracta d’un esportista, augmenta la necessitat fins a 1,4 – 1,6gr per kg de pes corporal, ja que durant l’entrenament i/o competició hi ha una major oxidació d’aquestes.
Es important suplementar? Amb la dieta es pot arribar a la quantitat suficient, per la qual cosa, la suplementació estaria més aconsellada per altres causes, com la recuperació muscular, encara que alguns estudis desmenteixen aquesta causa d’ingesta post entrenament.
Les proteïnes més utilitzades en suplementació són la de soja, pèsol, whey i caseinat.
-          La més recomanable per a després de l’esforç és la proteïna de suero de llet (whey), que allibera més ràpidament aminoàcids a la sang , per la qual cosa ajudarà a que arriben abans a nivell muscular.
-          Les proteïnes com les de la soja o el pèsol tenen un procés més lent
-          El caseïnat és la més lenta (unes 7 hores d’alliberció d’aminoàcids), que pot ajudar a la recuperació muscular si la prenem per la nit abans de dormir.

Amb açò no vull dir que hi ha que suplementar proteïnes d’aquest tipus, sinó que, amb la ingesta en el moment adequat d’aliments rics en aquest tipus de proteïna, podem estar ajudant a recuperar millor per a afrontar els entrenaments posteriors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario